söndag 11 december 2016

FO: Gretel

Nu är jag färdig med Gretel, tröjan som jag påbörjade i slutet av oktober. Jag har en hel del synpunkter på hur mönstret är skrivet, men först kan vi väl konstatera att den är riktigt snygg?
Jag stickar inte tröjor lika ofta som koftor, eftersom jag tycker att tröjor ofta blir för varma. En typisk dag tar jag på och av mig koftan, knäpper och knäpper upp den, hur många gånger som helst, och det är ju betydligt bökigare med en tröja. Därför valde jag det här garnet som är en blandning av ull och nässlor, med tanken att det kanske är lite svalare än ren ull. Jag vet inte om det faktiskt är det, tröjan är ganska varm, men hittills har den i alla fall inte varit för varm. Garnet är i alla fall mjukt, och jag tycker om färgskiftningarna i det.

Men alltså, mönstret. Den här tröjan har en del fina detaljer, men fotona i mönstret är lite konstnärligt blurrade så att dessa detaljer inte syns alls. Instruktionerna är för all del tydliga, men jag förstår inte varför mönstret är skrivet så att strukturen på framstyckena inte är symmetriskt placerad. Jag flyttade runt saker och ting lite och lade till någon extra kantmaska på något ställe för att rätta till det.
I ett parti (efter att man har satt ihop ärmarna och kroppen, men innan strukturmönstret börjar) har man en maska mer för ena ärmen än för andra. En maska hit eller dit gör förstås ingen skillnad för storleken, men det störde mitt ordningssinne, så jag ändrade det. Det innebar i och för sig att anslutningen mellan ärmarna och kroppen inte blev riktigt som den skulle, men hur ofta tittar någon i mina armhålor?
Jag tyckte också att halsringningen var för vid, jag gillar inte båtringningar, så jag lade till förkortade varv i sidorna och blev mycket nöjd med resultatet. Jag hade bara fyra knappar av den sort jag gillade bäst, och tvekade länge om jag skulle sätta två i muddarna och två i oket eller sy ihop muddarna och sätta alla fyra knappar i oket. Till slut bestämde jag mig för två i muddarna och två i oket, vilket jag tycker blev snyggt, men knäppningen i oket glipar lite. Kanske kompletterar jag med ett par dolda tryckknappar så småningom, eller syr igen öppningen helt och hållet, eftersom den inte behövs för att få tröjan över huvudet. Radikalt, jag vet.

Det har alltså varit en del besvär med den här tröjan, både med att över huvud taget lyckas köpa mönstret och sedan med att modifiera det, men nu när den är klar är jag väldigt nöjd med resultatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar